Waarom solliciteer je niet?

Je collega’s, je manager en je studiegenoten doen het ook. Ze breiden hun kennis en ervaring uit, ontwikkelen zich verder als behandelaar of krijgen een beter salaris.

Waarom solliciteer je niet? Je zwangere collega doet het wel

Iedereen om je heen solliciteert. Collega Jasper wil een functie met managementtaken. Ilona vertrekt naar de ouderenzorg voor schaal 65. En Hadassah, met wie je al 4,5 jaar samenwerkt, gaat naar een ander ziekenhuis om zich specialiseren in thoraxchirurgie.

Waarom solliciteer jij niet? Je collega’s, je manager en je studiegenoten doen het ook. Ze breiden hun kennis en ervaring uit, ontwikkelen zich verder als behandelaar of krijgen een beter salaris.

Dus waarom jij niet?

Je durft niet, want:

  • Je bent zwanger
  • Je sabbatical van 4 maanden staat al gepland
  • Je wilt volgend jaar vrijwilligerswerk doen in Tanzania

Ik zeg: solliciteer maar wel. Je zult verbaasd zijn over het positieve effect

  • Je kijkt met een frisse blik naar het zorgproces
  • Je vergroot je kennis en je vaardigheden
  • Je ontwikkelt je als Verpleegkundig Specialist.


Katinka solliciteerde. Ze heeft volgende week haar arbeidsvoorwaardengesprek en ze belt me:

“Ik ben 2 maanden zwanger. Zal ik dat nu vertellen of later?”

“Wat is wijsheid?”, denk ik hardop. “Ik weet zeker dat je manager je eerlijkheid waardeert. Hoe zou het zijn om dit nieuws in je eerste werkweek te vertellen? Ik zou het nu doen.”

“Maar stel dat ze me niet aanneemt”

Ja, die kans bestaat. Met een smoes of met een goede reden. Maar ja, wie personeel aanneemt, weet dat ook nieuwe medewerkers soms een tijdje verlof opnemen. Door een kinderwens, een backpack-vakantie door Thailand of voor een sabbatical van een halfjaar.

Niet iedereen is even begripvol. Bespreek het gewoon. Dit is jouw leven en jouw wens.

Hoe pak je het arbeidsvoorwaardengesprek aan?

  1. Bereid je voor

Schrijf op wat je wil vertellen over je zwangerschap, vakantieplannen of vrijwilligerswerk.

Maak het helder. Benader het positief. Zoals: ik ben 3 maanden ingewerkt als ik met verlof ga. Dan ben ik er weer op 1 januari, voor 4 dagen per week. Dat komt goed uit: basisarts Celine heeft precies een maand om alles aan mij over te dragen, voordat ze vertrekt voor haar opleiding naar het ziekenhuis.

  1. Oefen het gesprek

Doe een rollenspel, dat werkt. Met je vriendin, je broer of een oud-collega. Vraag hen om tegenwerpingen te bedenken. En bedenk hoe je die kunt ombuigen.

    3. Kies het juiste moment in het gesprek
Vertel het niet direct aan het begin. Als jullie de belangrijkste zaken hebben besproken, vind je vanzelf het juiste moment. Als dat niet lukt, breng het dan aan het einde van het gesprek ter sprake: “Ik wil graag nog wat bespreken.”

  1. Weet wat je wil zeggen

Als je alles goed voorbereidt, dan weet je precies wat je wil zeggen. Praat rustig. Blijf positief.

  1. Durf stil te zijn

Wat zeg je na het nieuws? Even niks. Er mag best een stilte vallen. Geef je manager de tijd om erover na te denken. Het zal je verbazen hoe vaak een redelijke reactie volgt.

  1. Leg de afspraken vast

Noteer wat jullie hebben afgesproken. Als je je arbeidsovereenkomst ontvangt, dan lees je die thuis goed door. Je overlegt met je partner of een vriendin. Ben je niet tevreden? Je kunt er nog steeds verder over praten.

Kortom: zet eerst op papier wat je wil bespreken, en vertel het gewoon.

Dat deed Katinka ook

Haar manager zag de zorgvuldig uitgestippelde personeelsplanning in het water vallen, maar ze wil Katinka bij het team. “Ik zag haar slikken, maar na een diepe zucht was ze toch blij voor me”, vertelt ze opgelucht.

En jij?

Laten we een keer praten over jouw mogelijkheden.
Bel me maar, vrijblijvend: 0619033615.
Er kan meer dan je denkt. 

Chat openen
Kan ik je ergens mee helpen?
Kan ik je ergens mee helpen?