Physician Assistant versus Verpleegkundig Specialist

Physician Assistant versus
Verpleegkundig Specialist

Ben jij benieuwd naar de verschillen tussen een Verpleegkundig Specialist en een Physician Assistant? Of ben je als werkgever benieuwd wanneer je welke functie inzet in jouw bedrijf? Ik zet de overeenkomsten, verschillen en taken voor je naast elkaar. 

Ook vertel ik je wanneer jij als werkgever kiest voor PA of juist voor VS. Zo kun jij de meest geschikte vacature vinden die past bij jou of je bedrijf. 

Direct de vacatures bekijken? Klik dan hier! 

Physician Assistant versus Verpleegkundig Specialist

Overeenkomsten

Verpleegkundig Specialisten en Physician Assistants zijn vrij nieuwe functiegroepen in de zorg. Deze beroepsgerichte professionals zijn opgeleid om medische en organisatorische taken van artsen en medische specialisten over te nemen.

Dit heeft vele voordelen, waaronder verbeteren en continueren van de kwaliteit van de zorg. Ook bieden deze functies meer gelegenheid op persoonlijke doorgroei en ontwikkeling.

Verpleegkundig Specialisten en Physician Assistants werken binnen ziekenhuizen, GGZ, ouderenzorg, thuiszorg en ook bijvoorbeeld huisartsenzorg.

Verschillen in opleiding

Eén van de verschillen is de afgeronde HBO-opleiding. De achtergrond van een Physician assistant is HBO-Gezondheidszorg of HBO-Paramedisch met een paar jaar werkervaring en de opleiding Master Physician Assistant.

De achtergrond van Verpleegkundig Specialist is HBO-Verpleegkunde met een paar jaar werkervaring en de opleiding Master of Advanced Nursing Practice.

Taken Physician Assistant

De belangrijkste taken van een PA zijn:

  • Spreekuren houden;
  • Diagnoses stellen;
  • Behandelplannen opstellen;
  • Medische handelingen uitvoeren.

De handelingen van een PA zijn afgestemd met een arts. De PA werkt zelfstandig, heeft veel medische kennis en ervaring en werkt samen met artsen en andere zorgprofessionals.

En kiest voor een deelgebied van de medische zorg zoals huisartsenzorg, darmoncologie in het ziekenhuis of revalidatiezorg.,

Taken Verpleegkundig Specialist

De belangrijkste taken van een VS zijn:

  • Spreekuren houden;
  • Medische handelingen uitvoeren;
  • Diagnoses stellen;
  • Huisbezoeken of visites doen;
  • Voorlichting geven.

Een VS werkt zelfstandig en samen met de arts en andere zorgprofessionals. Ketenzorg, innovatie en wetenschappelijk onderzoek zijn ook onderdeel van deze functie.

De VS werkt vanuit het verpleegkundige en medische domein en kiest voor een specifieke patiëntenpopulatie, zoals kwetsbare ouderen in de huisartsenpraktijk. De VS kijkt naar de patient en zijn omgeving zoals sociale omstandigheden en psychische belasting. 

Kijk voor een compleet overzicht van de verschillen en overeenkomsten op de website van KOH.

Weten of deze functie bij jou of je bedrijf past?

Zullen we eens een theetje doen? 

Ik kijk graag samen met jou wat ik voor je kan betekenen!

Chat openen
Kan ik je ergens mee helpen?
Kan ik je ergens mee helpen?