Deze arbeidsvoorwaarden bespreek je als Verpleegkundig Specialist en Physician Assistant

Zo krijg je als Verpleegkundig Specialist de arbeidsvoorwaarden die je wilt (zonder hebberig over te komen)

Hebberig overkomen: je wilt het ab-so-luut niet. Net als de Verpleegkundig Specialisten en Physician Assistants die ik spreek. Maar arbeidsvoorwaarden gaan verder dan je salaris en niet alles ligt vast in de cao. Daarom deel ik 10 gesprekonderwerpen met je. Zo begin je voorbereid aan je arbeidsvoorwaardengesprek en zet je straks met een goed gevoel je handtekening.

De aanleiding voor dit blog? Mijn LinkedInbericht over onderhandelen. Het zorgde niet alleen voor 37.651 impressies en 89 reacties, maar ook vooral veel DM’s, mailtjes en telefoontjes van Verpleegkundig Specialisten en Physician Assistants. De grootste vraag bleek te zijn: wat bespreek je eigenlijk tijdens een arbeidsvoorwaardengesprek? Dit:

1. Functieomschrijving

Het klinkt als een open deur, maar geloof me: je bent niet de eerste die erachter komt dat je toch géén heldere afspraken maakte over je taken. En dat je alleen maar spreekuur doet en geen visites mag lopen. Dat je alleen hoestende patiënten met groene snottebellen ziet. Of erger: dat de arts verwacht dat je je diagnoses en medicaties toch even aan haar voorlegt.

Benoem het daarom in je arbeidsvoorwaardengesprek. Zo weet je waar je aan toe bent én krijg je waardevolle informatie over hoever je nieuwe werkgever is met taakherschikking en over de borging van je functie als Verpleegkundig Specialist of Physician Assistant.

2. Vast of tijdelijke contract

Nog zo’n onderwerp dat er al gauw bij inschiet. De een wil zekerheid en een vast contract, terwijl de ander denkt: “Werk zat, na een jaar kijk ik wel verder wat ik wil.” Geef aan wat jij belangrijk vindt. En wat je nu hebt.

Check je  opzegtermijn. Meestal is die 1 maand, maar steeds vaker is hij langer. Nú maakt het niks uit. Maar wat als je de prins op het witte paard, de vrouw van je dromen of dat schattige boerderijtje in Drenthe tegenkomt?

3. Startdatum

Een weekje vrij tussen 2 banen is ideaal. Tel daarom je overgebleven vakantiedagen en je extra uren bij elkaar op en bereken wat een goed moment is om te starten. Als je veel vrije dagen hebt, dan ontkom je er soms niet aan om 2 werkgevers te hebben. Bij de Belastingdienst lees je waarop je moet letten als je 2 werkgevers tegelijkertijd hebt.

Vertel trouwens ook gelijk over je geplande wellnessweek in Bali en je kampeervakantie in het voorjaar. Dan is je vakantieplanning alvast geregeld.

4. Werkdagen en werkplek

Bedenk hoeveel uur je wilt werken en hoe je dat wilt verdelen over de week. Goed om te weten: steeds meer werkgevers stemmen in met werkdagen van 9 uur.

Je arbeidsvoorwaardengesprek is ook hét moment om te laten weten dat je graag een dag per week thuiswerkt, om je administratie te doen, om projecten uit te werken en om de casussen van de VioS na te kijken. Ben je flexibel of plan je een vaste dag?

Vertel trouwens ook dat je gewend bent om op dinsdag je jongste zoon naar school te brengen en dat je dan om 9 uur begint.

5. Inwerkplan

Het is vanzelfsprekend dat je de tijd krijgt om de organisatie, het team en je patiënten te leren kennen. Maar hoe ziet je inwerkplan eruit en hoeveel tijd krijg je om in te werken?

6. Faciliteiten

Welke spullen krijg je om je werk te doen? Denk aan een computer, een telefoon en werkkleding.

7. Scholing en registratiepunten

Meestal red je met het jaarlijkse opleidingsbudget je 200 registratiepunten wel. Maar wat als je het CVA-congres in Helsinki én een 3-daagse bijscholing met overnachtingen in Groningen nodig hebt? Is daar budget voor? En hoe zit de verdeling werktijd en eigen tijd?

Denk ook aan lidmaatschappen (bijvoorbeeld van V&VN VS en NAPA) en abonnementen zoals Medisch Contact. Vraag of je werkgever die kosten wil vergoeden. Het is tenslotte goed voor je professionele ontwikkeling én voor het netwerk van je werkgever.

Vraag tot slot of je tijd én budget krijgt voor intervisie met collega’s of externe begeleiders. Zeker als je in je eentje de rol van VS of PA vervult.

8. Studieschuld

Heb je een studieschuld? Soms wil een werkgever die (deels) overnemen. Zorg dat je precies weet hoe hoog het bedrag is en waarvoor de kosten waren.

9. Reiskosten

De benzineprijzen rijzen de pan uit. Reken uit hoeveel reiskosten je maakt en zet dat af tegen de reiskostenvergoeding. Leg je berekening voor en stel voor om je reiskostenvergoeding met de helft te verhogen.

Werk je op meerdere locaties? Bespreek dan hoe je omgaat met de reistijd tussen de locaties en met de reiskosten die je daarvoor maakt.

10. Pensioen, arbeidsongeschiktheid en aanvullende zorgverzekering

Als laatste punt deze niet-sexy onderwerpen. Omdat ze straks wel belangrijk zijn. Hoe is dat geregeld? Vergelijk de cao van je oude en van je nieuwe werkgever.

Ten slotte nog een tip: bespreek je wensen niet via de mail of via whatsapp. Neem er de tijd voor, ga er samen voor zitten en maak heldere afspraken.

Kies wat jij belangrijk vindt. Er kan meer dan je denkt – als je het maar bespreekt.

Meer weten? Lees deze 6 tips om je voor te breiden op het arbeidsvoorwaardengesprek

En jij?

Waarover wil jij praten bij je volgende arbeidsvoorwaardengesprek?

Ik praat er graag met je over.
Bel me maar, vrijblijvend: 0619033615.

No Thoughts on Deze arbeidsvoorwaarden bespreek je als Verpleegkundig Specialist en Physician Assistant

Laat een reactie achter