Huisartsenzorg in de gehandicaptenzorg

5 redenen waarom je als Verpleegkundig Specialist of Physician Assistant in de gehandicaptenzorg wilt werken

Verpleegkundig Specialisten en Physician Assistants vragen mij vaak om vacatures in de huisartsenzorg. Ze willen dolgraag brede en onvoorspelbare zorg verlenen. Weet je dat je dit ook vindt in de Verstandelijk Gehandicaptenzorg (VG)?

“We willen een nurse-led clinic voor onze LVB-cliënten”, legt Hans uit. “Weet je een geschikte VS?”

“Naast een VS GGZ willen we nu een VS AGZ voor de huisartsenzorg in de gehandicaptenzorg. Kan je ons helpen?” belt Monique me op.

“Onze basisarts vertrekt. Kan een Verpleegkundig Specialist of Physician Assistant de basiszorg voor onze bewoners met NAH overnemen?” vraagt Carinne.

De gehandicaptenzorg staat te springen om goede Verpleegkundig Specialisten en Physician Assistants. En bij elke vacature denk ik weer: dit past ook goed als je een baan zoekt in de huisartsenzorg!

Maar onbekend, lijkt het onbemind te maken.

Daarom geef ik je 5 redenen om de Gehandicaptenzorg van dichtbij te bekijken.

Reden 1. Je biedt een breed palet van zorg aan

Je ziet alle mogelijke klachten op je spreekuur of bij je visites. Aandoeningen die je tegenkomt zijn aan KNO, huid, longen, buik en gewrichten. Maar denk ook aan dementie, slikproblemen of bijvoorbeeld een variatie van wonden. Plus specifieke ziektebeelden die voorkomen bij gehandicapten, zoals vergroeiingen.

Naast preventieve zorg, hebben gehandicapten advance care planning en palliatieve zorg nodig. En natuurlijk worden ze ook ouder.

De complexiteit van zorg daagt je steeds opnieuw uit. Stap voor stap breid je je kennis en ervaring uit. Zo kan je een Down poli opzetten, je richten op gedragsproblematiek of je specialiseren in epilepsiezorg.

Reden 2. Je puzzelt tot je weet wat er is

Cliënten vertellen over hun klacht. Begeleiders ‘vertalen’ wat ze bedoelen en welke veranderingen ze zien. Je observeert. Is de genoemde klacht wel het echte probleem? Buikpijn hoeft geen pijn in de buik te zijn.

 

Sandra de Wit VS in de VG: “Karlijn komt met Hans, haar begeleider, naar mijn spreekuur. Ze heeft buikpijn. Bij binnenkomst zie ik dat ze haar voorvoet niet gebruikt. We kletsen over haar buikpijn, over dubbele hamburgers en over nagellak. Dan vraag ik of haar schoen uit mag. Voorzichtig doet ze haar hem uit. Ik zie dat de sok nat is. Haar sok mag ook uit: 5 feloranje nagels komen tevoorschijn, waarvan 1 lelijk is ingescheurd.”

Reden 3. Je bouwt relaties op

Je ziet je cliënten vaker. Ze leren je beter kennen en ze vinden het minder spannend om naar je spreekuur te komen. Dat helpt je om hen beter te helpen en beter te begrijpen.

Je hebt ook een actieve rol in hun behandeltraject, bijvoorbeeld bij een oncologische diagnose, behandeling van een infectie of bij een operatie. Hoe ziet de behandeling eruit, hoe organiseer je dat en kan je client het wel aan? Hoe past de behandeling bij de client én in zijn context?

Je begeleidt niet alleen de cliënt in zo’n proces, maar ook hun familie en naasten.

Reden 4. Je leert ‘anders kijken’ naar cliënten en zorg

Gehandicapten communiceren op een andere manier. Eenvoudige onderzoeken kunnen ineens een uitdaging zijn. Met creativiteit en flexibiliteit zoek je een passende aanpak voor je cliënt.

  • Bloedprikken bij Andries kan niet zomaar. 5 mannen zijn nodig om hem vast te houden. Wanneer prik je wel bloed en hoe pak je dat aan?

  • Bloeddruk meten bij Karlijn, die bang is, is niet gemakkelijk. Meet je een hoge bloeddruk of meet je angst?

 

Sandra de Wit: ”Andries komt hinkend mijn spreekuur binnen. Met een praatje over zijn vriendin kijk ik goed naar hem. Zijn begeleider weet niet waar de pijn vandaan komt. Ik sluit zo veel mogelijk uit. Dan zie ik zijn oor. Het is knalrood en vies: oorontsteking.”

Reden 5. Je werkt in een relaxte sfeer

De ontspannen sfeer ervaar je zodra je binnenstapt bij een instelling voor gehandicaptenzorg. Er is volop aandacht voor cliënten en voor jou als behandelaar en persoon. Natuurlijk draai je ook productie en werk je hard, maar je geeft je cliënten aandacht in alle rust.

Ben je nieuwsgierig geworden?

Kom gewoon eens kijken:

  • Schuif aan bij een spreekuur van een VS
  • Ga in gesprek met een begeleider of arts VG
  • Loop een dag mee “op de groep”. Lunch mee, ervaar de dynamiek en bekijk de activiteiten van de cliënten.

Ik regel het graag voor je.
Bel me maar: 061933615.

No Thoughts on Huisartsenzorg in de gehandicaptenzorg

Laat een reactie achter