Ontslag nemen of toch niet?
Gaan of niet? Wat doe je als je werkgever je ontslag niet accepteert?
“Ik hoorde dat je aan het solliciteren bent”, zegt een collega. Marieke schrikt: ze oriënteert zich, dat is alles. Hoe kan het dat het nu al rondzingt? Ze wil niet dat haar werkgever het via via hoort en besluit daarom open kaart te spelen.
Ze wil meer uit haar rol als Verpleegkundig Specialist halen
Marieke is Verpleegkundig Specialist in een huisartsenpraktijk. Ze heeft 3 dagen in de week spreekuur en 1 dag visites. Als de huisarts op vakantie is, doet ze extra spreekuren en rijdt ze meer visites.
Ze wil ook projecten doen om de zorg beter te stroomlijnen en protocollen te schrijven, maar dat vinden ze op de praktijk niet nodig.
Daarom wil ze meer weten over deze vacature
Hoe gaan de spreekuren nu, hoe zijn de samenwerkingen en hoe is de sfeer tussen de collega’s?
Ik vraag haar of ze een dag wil meekijken of liever een gesprek met een behandelaar wil. Marieke loopt een ochtend mee met een verpleegkundige. Ze ontmoet een huisarts, een GZ-psycholoog en de manager Zorg. Die legt haar uit hoe de functie eruit kan zien en dat het ook afhangt van wat Marieke wil. De functie wordt steeds helderder en leuker. En het klikt nog ook.
Op haar werk vertelt ze niks: ze heeft nog geen besluit genomen
Dan krijgt Marieke een appje van een oud-collega: Ik hoorde van die waarnemende huisarts uit Rotterdam dat je solliciteert. “Nee, he”, schrikt ze, “Niet van die roddelaar. Straks weet iedereen dat ik solliciteer. Zover ben ik nog niet.”
Ze besluit open kaart te spelen bij haar werkgever. Ze wil niet dat hij het van een ander hoort.
Haar werkgever is not amused
Ze heeft het hier toch goed?
Ze legt de situatie uit. Deze functie kwam op haar pad en is precies wat ze wil: medische zorg mét coördinatie en beleidstaken. Die extra taken en verantwoordelijkheid wil ze graag, maar krijgt ze nu niet.
Ze zit in tweestrijd
Haar collega’s roddelen en stellen vragen. Ze voelt de druk. Ook wil ze haar werkgever niet teleurstellen. En wat wil ze eigenlijk: vooral spreekuren doen of zich verder ontwikkelen als Verpleegkundig Specialist?
Dan vindt ze het financieel voorstel van de nieuwe werkgever in haar mailbox: een jaar om zich goed in te werken met een doortimmerd inwerkplan. Een contract voor onbepaalde tijd voor 32 uur per week. Schaal 65 met een onbeperkt scholingsbudget.
Ze onderhandelt nog voor een extra trede en ze gaat akkoord.
Dan zegt ze haar baan op
Met 2 maanden opzegtermijn en 2 vakantieweken kan ze haar werk goed afronden en netjes overdragen aan haar collega’s.
Maar haar werkgever baalt dat ze weggaat en gaat niet akkoord. Hij vraagt of ze nog een halfjaar langer wil doorwerken. Dan kan hij nog een maand op vakantie, naar de bruiloft van zijn neef in Frankrijk en heeft hij daarna tijd om een vervanger te zoeken.
Dat wil Marieke niet. De sfeer in het gesprek is even ongemakkelijk, maar ze houdt vast aan de opzegtermijn uit haar contract.
In stilte telt ze tot 5. Dan zucht haar werkgever diep: “Oké, 2 maanden opzegtermijn en 1 vakantieweek. En je kijkt mee voor een vervanger.”
4 maanden verder
Marieke doet 2 dagen spreekuur en 2 dagen coördinerende taken. Samen met huisartsen en medische specialisten zet ze een samenwerking op. De verpleegkundigen verzorgen de triage en groepsvoorlichting over vallen, diabetes en dementie. De eerste stappen zijn gezet in de nurse-led clinic. “Het wordt een mooie zorgorganisatie voor onze ouderen in de wijk”, vertelt Marieke enthousiast. “Ik ben blij dat ik doorzette en mijn plan volgde.”
En jij?
Laten we een keer praten over jouw mogelijkheden
Bel me maar, vrijblijvend: 0619033615.
Er kan meer dan je denkt.