Physician Assistant of Verpleegkundig Specialist

Physician Assistant of Verpleegkundig Specialist worden?

Met deze 6 tips vind je een opleidingsplek

“Ik zoek een opleidingsplek voor een Physician Assistant”, mailt Monique. “Een vriendin tipte jou. Kun jij me helpen?” Mailtjes als die van Monique, poppen in mijn mailbox op als bloesemknoppen op een warme lentedag. Daarom zet ik de beste 6 tips voor je op een rij.

Als aankomend student Physician Assistant of Verpleegkundig Specialist weet je het denk ik wel: de vraag naar opleidingsplekken is groter dan het aanbod. Jaarlijks zijn 250 plaatsen beschikbaar bij de Master Physician Assistant (MPA) en 450 bij de Master Advanced Nursing Practice (MANP).

Hoe krijg je daar één van? Spoiler: een wondermiddel is er niet. Het kost tijd en je hebt een beetje geluk nodig. Dit helpt je:

Tip 1. Zoek een hogeschool

En dan bedoel ik natuurlijk een hogeschool die de opleiding MPA of MANP aanbiedt. Check of je voldoet aan de toelatingseisen. Ga naar een open dag en stel je vragen aan de docenten en studenten: zij kennen de zorginstellingen die opleiden. En ze weten wie een student zoekt.

Bovendien krijg je zo een goed beeld van de opleiding. Wat houdt het in, aan welke eisen moet mijn functie voldoen en hoe gaat de combinatie studie en praktijk? Klopt die 40 á 42 uur per week die je op websites leest?

Tip 2. Gooi een balletje op bij je werkgever

Ja, gewoon bij je eigen werkgever. Vraag aan HRM, de afdeling Opleidingen of aan je manager of er een opleidingsplek gereserveerd is bij een van de hogescholen. Veel werkgevers doen dat. Het verzekert ze alvast van de mogelijkheid om een verpleegkundige of paramedicus op te leiden. Vraag hoeveel reserveringen er zijn. En vraag door: hoe kom je in aanmerking?

Je kunt ook zelf een opleidingsplek creëren. Maak je werkgever bewust van deze kans. Niet alleen voor jou, maar zeker ook voor de organisatie en voor de patiëntenzorg.

Tip 3. Check de beroepsverenigingen NAPA en V&VN VS

Beroepsverenigingen zoals de Nederlandse Associatie van Physician Assistants (NAPA) en de Verpleegkundige en Verzorgende Nederland Verpleegkundig Specialisten (V&VN VS) zetten zich in voor het beroep van de PA en VS. Op hun sites zie je bijvoorbeeld dat ziekenhuizen en ouderenzorginstellingen PAio- en VioS-vacatures hebben. Maar je vindt er ook meer informatie over de functie en over de subsidieregeling.

Tip 4. Denk aan je eigen netwerk

Loop een dag mee met een PA of VS die je kent. Zo ervaar je wat de functie in de praktijk inhoudt. En misschien ontmoet je bij de lunch of een werkoverleg meer Physician Assistants en Verpleegkundig Specialisten.

Praat ook met collega’s over je wens om de opleiding te doen. Ook zij hebben een netwerk. Wie weet vind je via hen een opleidingsplek.

Tip 5. Gebruik LinkedIn

  • Zet in je profiel dat je de MPA of MANP wil doen. Denk ook aan je kopregel.
  • Schrijf en deel een bericht. Bijvoorbeeld: ‘Ik zoek een opleidingsplek tot Physician Assistant in de regio Utrecht. Het liefst in de ouderenzorg of de geriatrie. Liken en delen is fijn.’ Zet er een foto van jezelf bij. Dat is goed voor je zichtbaarheid op LinkedIn.
  • Volg interessante zorginstellingen. Connect met PA en VS die daar werken. Pas de uitnodiging aan: vertel dat je wil linken om je netwerk uit te breiden, omdat je een opleidingsplek zoekt.
  • Stel job alerts in. Op LinkedIn, maar ook op vacaturesites.


Tip 6. Geef niet op

Dus bel die behulpzame docent van de open dag nog een keer. Vraag de Verpleegkundig Specialist die lesgaf over palliatieve zorg hoe ze haar plek vond. En lunch met je collega’s van HRM.

Oh ja, nog even terug naar Monique

Ze appte me vorige week: “Het is gelukt! Ik heb een opleidingsplek als Physician Assistant in de ouderenzorg gevonden. Ik ben de eerste PA in een team met 4 VS. Ik kan altijd bij hen terecht. Beter kan niet.”

Wil je dat ik ook met jou meedenk?

Bel me maar, vrijblijvend: 06 19 03 36 15.
Succes met je zoektocht!

Chat openen
Kan ik je ergens mee helpen?
Kan ik je ergens mee helpen?