Goede recruiter in de zorg

Hoe werkt een goede recruiter in de zorg

Karin: “Ik heb 16 berichten van die recruiter gehad, allemaal over diezelfde functie als VS GGZ. En ik bén niet eens een VS GGZ.”

Peter: “Direct na het zoomgesprek met de zorgmanager vroeg de recruiter mij het contract te tekenen. Kennismaken met collega’s kon ik later wel doen.”

Marleen: “Die recruiter beloofde mij een uurtarief van 90 euro. Hij vertelde er niet bij dat zijn marge van 25 euro daar nog bovenop kwam. Dat hoorde ik later pas. Ik schaam me gewoon voor zo’n hoog bedrag.”

Heb jij ook ervaringen gehad met zulke snelle jongens? Met recruiters die meer aan zichzelf denken dan aan jou?

Jammer.

Het kan heel anders.

Wat doet een goede recruiter voor jou?

Een goede recruiter denkt met je mee tijdens het hele proces van een baan vinden, krijgen en inwerken. Zij inventariseert eerst wat je zoekt in je werk. Ze vraagt of je hebt gedacht aan een andere patiëntengroep of aan je functie bij een andere werkgever. Ze bereidt de kennismaking en het arbeidsvoorwaardengesprek met je voor. En soms belt ze in je proeftijd om te vragen hoe het gaat.

Verpleegkundig Specialist

Marlies is Verpleegkundig Specialist neurologie in een ziekenhuis. Ze heeft 20 jaar ervaring in de zorg en ze heeft 2 kinderen van 4 en van 8. Ze belt me op een dinsdagmorgen: “Ik heb fijne collega’s en leuk werk, maar je vacatures triggeren me. Ik heb er een vraag over. Komt het nu uit?” We maken een afspraak voor de week erop.

Marlies vertelt over haar werk en wat ze er allemaal naast doet. Ze zet een regionaal netwerk op voor patiënten met MS, ze onderzoekt hoe naasten MS-patiënten het beste kunnen ondersteunen en ze geeft scholing over MS aan verpleegkundigen.

Ik heb een veilige omgeving nodig, zegt Marlies

“Ergens waar ik me senang voel. Ik wil niet bang hoeven zijn om vragen te stellen. Maar in ons ziekenhuis hebben Verpleegkundig Specialisten geen duidelijke positie. Ook al zijn we met 20, over onze rol is niks vastgelegd. Ik ben bang dat ze volgend jaar bedenken ze dat ze ons toch niet nodig hebben.”

Ze vertelt enthousiast over hoe ze samen met de patiënten én hun mantelzorgers wil overleggen over de behandeling. Tijdens haar spreekuur heeft ze daar te weinig tijd voor.

Als ze even stil is, vraag ik: “Heb je weleens gedacht aan de ouderenzorg?”

Ze kijkt me verbaasd aan. “Is dat niet jammer van mijn kennis over MS?”

“In de ouderenzorg heb je ook MS-patiënten. Bovendien is jouw neurologische kennis daar hard nodig. En je krijgt daar veel meer tijd per patiënt. En veel meer overleg met de mantelzorgers.”

Ze ademt langzaam uit. “Goh. Maar ik heb geen ervaring in de verpleeghuiszorg.”

Een half jaar omscholen

Ik vertel haar meer over een van de organisaties in mijn portefeuille. Dat die een speciaal inwerkprogramma heeft voor VS-en die uit een ziekenhuis komen. Ze nemen ruim de tijd voor het omscholingsprogramma, soms wel een half jaar. Niemand verwacht dat ze bij de start álles over psychogeriatrische problematiek weet. De rol van VS is er voor iedereen helder omschreven, dus Marlies weet vanaf dag één wat haar rechten zijn.

Ze neemt een slok van haar cappuccino: “Echt waar?”

Ze vraagt honderduit over de instelling en ze wil alles weten over de andere VS-en die daar werken: hoeveel zijn het er en hoe lang werken ze er al? Hoe bevalt het ze?

“Zou ik een keer met ze mee kunnen kijken?”

Ik glimlach: “Ik denk dat ze uitkijken naar je komst.”

We nemen nog een cappuccino en vullen haar cv aan met de taken die ze nu als Verpleegkundig Specialist doet. Ze is vergeten om haar nevenactiviteiten voor MS-zorg op te schrijven, net als de titel van haar afstudeerscriptie en haar BIG-nummer.

En jij?

Wil je een keer vrijblijvend praten over jouw mogelijkheden?
Bel me maar 06 190 336 15.

No Thoughts on Goede recruiter in de zorg

Laat een reactie achter