De beste sollicitatievragen gesteld door werkgevers

In een sollicitatiegesprek probeert u er achter te komen of de sollicitant de juiste kandidaat is voor de openstaande functie en voor uw team. Een sollicitatiegesprek geeft de werkgever en de sollicitant de kans om elkaar beter te leren kennen. Van beide kanten is het aftasten. Zou dit een goede collega, medewerker kunnen zijn voor ons team? Stel dus de juiste vragen om hierachter te komen.

Creëer een ontspannen en open sfeer. Stel de sollicitant op zijn gemak. De eerste vraag zou eigenlijk moeten zijn; wil je een kopje koffie? Geef aan wat het doel, de planning van het gesprek is, hoe lang het gesprek duurt en wie de gesprekspartners zijn.

  • Wat spreekt je aan in deze functie?

Met deze vraag kunt u checken of de functie is overgekomen zoals u het bedoeld heeft.

  • Wat maakt jou de meest geschikte kandidaat voor deze functie?

Heeft de sollicitant zich verdiept in de organisatie en de functie? Hoe onderscheidt de sollicitant zich? Vraag naar voorbeelden ter verduidelijking en verdieping.

  • Wat zijn je goede eigenschappen en minder goede eigenschappen?

Het is een inkoppertje. Op deze manier kan de sollicitant aantonen of hij zelfkennis heeft en of hij zich goed heeft voorbereid. De volgende vragen gaan natuurlijk over de inhoud van de genoemde eigenschappen. Waaruit blijkt dat je een doorzetter of geduldig bent? Waaruit blijkt dat je snel verantwoordelijkheid op je neemt?

  • Waarom wil je weg bij je huidige werkgever?

Probeer te achterhalen wat de reden is van solliciteren.

  • Welke overwegingen hebben meegespeeld bij de keuze voor je laatste opleiding?
  • Waar ben je trots op in je werk of privé? Wat is je rol precies geweest en wat zijn de resultaten waaraan je hebt bijgedragen?

Ik merk dat dit vaak een lastige vraag is, maar wel een belangrijke. Bij doorvragen komen de mooiste verhalen, die waardevol voor de sollicitatieprocedure zijn.

  • Heb je nog vragen? Geef de gelegenheid om een paar vragen te stellen.

Sluit het gesprek af met de uitleg over de voortgang van de procedure en wanneer de sollicitant bericht krijgt over eventuele vervolggesprekken.

Als u deze vragen stelt tijdens een sollicitatiegesprek krijgt u een helder beeld van de personen bij u aan tafel.

Stelt u juist andere vragen, die niet mogen ontbreken in een sollicitatiegesprek. Laat het mij weten.

Chat openen
Kan ik je ergens mee helpen?
Kan ik je ergens mee helpen?