Verpleegkundig Specialist orienteer je op de arbeidsmarkt

Waarom je je als Verpleegkundig Specialist moet oriënteren op de arbeidsmarkt - zelfs als je geen nieuwe baan zoekt

Hardlopen. Brrrr.
Waarom zou je het doen?

Duh. Omdat het veel oplevert!

Zo is het ook met je oriënteren op de arbeidsmarkt, zelfs als je geen nieuwe baan zoekt.

Want je gaat straks denken: “Waarom doe ik dit ook alweer?”

Maar als recruiter merk ik dagelijks dat Verpleegkundig Specialisten veel te weinig kennis hebben van wat hun eigen functie bij andere instellingen inhoudt. Laat staan de functies in andere vakgebieden.

Waarom heb ik dat zicht op de arbeidsmarkt nodig?

Het werk van Verpleegkundig Specialisten is heel divers. En hoe het eruitziet, hangt mede van jouzelf af. 
Verpleegkundig Specialisten zijn opgeleid om zowel medische als verpleegkundige zorg te geven. Maar ze lopen vaak hier tegenaan:

  • ze verlenen alleen medische zorg
  • of ze werken alleen onder toezicht van een arts
  • of de functie is niet duidelijk voor iedereen.


De taakinhoud en de autonomie varieert enorm, net als de salarisschalen en de vakgebieden.

Wil je je positie verbeteren, dan moet je meer weten over hoe het werk van andere VS-en er uit ziet. Kortom: je moet je oriënteren op je eigen arbeidsmarkt.

Waar begin ik dan met oriënteren?

Noteer voor jezelf eerst wat je belangrijk vindt in je werk. Denk aan je favoriete patiënten, voor wie je hart openspringt. De verbetering van de zorg. De plek waar je wil werken: in een huisartsenpraktijk, in de wijk, in een ziekenhuis? Hoeveel autonomie je wilt.

En buiten je werk: of je op de fiets kunt. Of er kinderopvang is.

Praat in je netwerk met elkaar over hoe anderen hun werk doen: mogen zij medicatie voorschrijven? Werken zij echt zelfstandig?

Bestudeer hoe de functie van Verpleegkundig Specialist wordt omschreven in vacatures. Staat er iets over zelfstandige verantwoordelijkheid? Of over supervisie?

En dan?

Ga nog een stap verder.

Vraag in je netwerk eens aan die vrolijke VS GGZ of ze wil koffiedrinken. Of bel die aardige manager behandeldienst, of die toeschietelijke arts Verstandelijke gehandicaptenzorg in die andere zorginstelling. Zeg dat je meer wil weten over hun werk. En dat zien zij echt niet als een sollicitatie.

Als het klikt: vraag of je een dag mag meelopen. Doe met zo veel mogelijk activiteiten mee: visites lopen over de dagafdeling, multidisciplinair overleg met de fysiotherapeut, gesprek met de familie Van Beek over hun moeder, werkoverleg met het zorgteam over de Wet Zorg en Dwang.

Dán krijg je pas een goede indruk van hoe de taken en de autonomie in die organisatie geregeld zijn.

Goed idee, maar dat durf ik niet

Je kunt het ook samen doen. Zoek een collega en maak een actieplan.

Maar ik zit best goed bij m’n werkgever

Vervul je alle taken waarvoor je bent opgeleid? Krijg je de zelfstandigheid die je wil? Vind je de werkomgeving interessant?

Ga lekker wandelen 🙂

Een voorbeeld

Verpleegkundig Specialist GGZ Harriette loopt mee met een oud-studiegenoot in de ouderenzorg. De gedragsproblematiek en de bewoners met depressie en verslavingen vallen haar op. Ze vindt het leuk dat ouderen geen blad voor de mond nemen, en nauwelijks gêne kennen. De organisatie kent de functie van VS AGZ, maar nog niet van VS GGZ.

“Ik had nooit gedacht dat de ouderenzorg me zo zou grijpen. Ik kan veel betekenen voor ouderen met GGZ-problematiek, bijvoorbeeld voor de juiste medicatie of het afbouwen ervan. Aan verzorgenden kan ik bijvoorbeeld uitleggen waarom een delirante client zo reageert, dat zorgt voor meer begrip.”

Nog een voorbeeld

Rutger werkt als VS Anesthesiologie en heeft een dag meegekeken bij een huisarts in een groepspraktijk in Rotterdam. “Zo’n dag geeft echt een kijkje in de keuken van de huisarts. Ze ziet waanzinnig veel patiënten, het spreekuur zit bomvol en het is echt productie draaien. Ik zou er gek van worden.”

Hij heeft geleerd dat de hiërarchie en de werkstructuur in het ziekenhuis hem goed liggen. Dat zal hij niet vinden in de huisartsenzorg. Voor hem was de kennismaking verhelderend.

Kortom: bedenk wat je belangrijk vindt in je werk

Ga koffiedrinken met een collega en loop een dagje mee in een andere instelling.
Onderzoek de arbeidsmarkt, zodat je weet wat jouw mogelijkheden zijn, en hoe je je eigen positie zonodig kunt verbeteren.

Kennis gaat vooraf aan assertiviteit.
Als je niet weet wat je mist, kun je er ook niet om vragen.

No Thoughts on Verpleegkundig Specialist orienteer je op de arbeidsmarkt

Laat een reactie achter