Verpleegkundig Specialist in FWG-schaal 65
(vervolg)

Zo werkt FWG-herwaardering (mét 5 nieuwe tips voor Verpleegkundig Specialisten)

81.000 impressies, 481 reacties, 192 commentaren: ik publiceer een blog over de functiewaardering van Verpleegkundig Specialisten en mijn LinkedIn ontploft. Dagenlang beantwoord ik DM’s, mails en telefoontjes. Ik spreek Verpleegkundig Specialisten, managers en functieomschrijving experts. En een FWG-specialist. Het zorgt voor extra inzichten – die ik natuurlijk graag met je deel.

Eerst wat theorie, voor een helder beeld. Daarna geef ik je 5 nieuwe tips die je kans op de juiste FWG-inschaling vergroten. Laat je het me weten als jij een succesvolle functiewaardering hebt doorlopen?

Theorie: zo werkt functieherwaardering

“Functiewaardering is een complex en gevoelig onderwerp. We zijn door je blog aangespoord om actiever kennis te delen over functiewaardering”, zegt FWG-specialist Geertje van de Ven. Ze werkt bij FWG, de organisatie die vanuit de Stichting FWG (google maar, dan zie je hoe het werkt) ontwikkelingen in zorgfuncties onderzoekt – en eens per jaar het FWG-systeem updatet.

Stichting FWG werkt voor functieherwaarderingen met een puntensysteem (FWG 3.0), ontdek ik. En met ijkfuncties. Dat is een functiebeschrijving die als referentie of vergelijking dient. Elk jaar kiest de organisatie 10 à 20 functies om te herijken. Dat proces duurt 2 jaar. De functie van VS in de VVT, VGZ en GGZ zijn pas geüpdatet.

FWG 3.0 kijkt per functie naar deze 9 punten:

  1. Kennis
  2. Zelfstandigheid
  3. Sociale vaardigheden
  4. Risico’s, verantwoordelijkheden en invloed
  5. Uitdrukkingsvaardigheid
  6. Bewegingsvaardigheid
  7. Oplettendheid
  8. Overige functie-eisen (= specifieke eigenschappen)
  9. Inconveniënten (= fysieke en mentale belasting)

De VS-ijkfuncties kloppen niet, kijk maar

Ik besluit de publicatie Content FWG 3.0. 2023 – 2024 door te spitten. Ik ben geen expert en misschien zie jij nog wel meer, maar ik zie al gelijk 3 gezichtspunten waarbij de ijkfunctie van Verpleegkundig Specialist niet klopt.

Om het gemakkelijk terug te vinden, verwijs ik naar de paginanummers.

  • Zelfstandigheid
    G pagina 51
    ‘Verrichten van lichamelijk onderzoek en geprotocolleerde medische zorg binnen een homogene cliëntengroep met mogelijkheid tot supervisie van een medisch specialist naast uitvoeren van verpleegkundige zorg, zie ijkfunctie: Verpleegkundig specialist ouderenzorg.’


    H pagina 52
    ‘Als regievoerend behandelaar verrichten van geprotocolleerde medische zorg met mogelijkheid tot supervisie van een medisch specialist, beoordelen van een brede cliëntengroep tijdens het lopen van visites en ingrijpen in acute situaties, zie ijkfunctie: Verpleegkundig specialist cardiologie.’

  • Sociale vaardigheden
    H pagina 66
    ‘Informeren, begeleiden en behandelen van patiënten bij het verlenen van geprotocolleerde medische zorg met een mogelijkheid van supervisie door een geneeskundige/medisch specialist, zie ijkfuncties: Basisarts, Physician assistant orthopedie, Verpleegkundig specialist gehandicaptenzorg, Verpleegkundig specialist cardiologie.’


Er staat 3 keer: met mogelijkheid van supervisie door een geneeskundige/medisch specialist.
Feit: Supervisie van een medisch specialist is alleen nodig voor een VioS of voor een VS in een leersituatie.

  • Risico’s, verantwoordelijkheden en invloed
    G pagina 81
    ‘De functie wordt gekenmerkt door het dragen van verantwoordelijkheid voor (..) de medische diagnostiek en behandeling, onder eindverantwoordelijkheid van een medisch specialist, zie ijkfuncties: Verpleegkundig specialist cardiologie, Verpleegkundig specialist GGZ (regiebehandelaar).’


Er staat: onder eindverantwoordelijkheid van een medisch specialist
Feit: Een Verpleegkundig Specialist is een zelfstandig behandelaar. Ze is juridisch gezien verantwoordelijk voor haar eigen handelen, ze heeft een eigen AGB-code en ze mag als poortwachter een DBC openen. Net als een arts en medisch specialist.

Ik weet het.

Jij weet het.

Maar ik schrijf het toch op, zodat FWG precies weet waar de kink in de kabel zit.

Tot slot, 5 nieuwe tips voor meer kans op de juiste FWG-inschaling

Voor nu heb je hier niet veel aan. Daarom geef ik je 5 extra tips voor je functiewaardering of je herwaardering.

Tip 1. Bekijk de regels over functiewaardering in de cao

De eerste stap is simpel, maar het wordt vaak vergeten: kijk wat er in jouw cao staat over functiewaardering. Vooral de cao’s voor ziekenhuizen, GGZ en gehandicaptenzorg hebben specifieke regels en stappen die jij kunt volgen. Een goede voorbereiding begint hier.

Tip 2. Blader de publicatie Content FWG 3.0 door

Hierin staan gedetailleerde beschrijvingen van hoe functies zijn gewaardeerd. Vergelijk je taken met de beschrijvingen die FWG geeft – en zet je bescheidenheid even in de koelkast. Welke letterindeling past bij jouw functie?

Tip 3. Lees deze praktijkvoorbeelden

Op de site van FWG staan praktijkvoorbeelden. Er staat nog geen voorbeeld van een Verpleegkundig Specialist, maar bekijk die van Klinisch Psycholoog of van Verpleegkundige gespecialiseerde extramurale zorg. Dan weet je hoe een functieomschrijving en een waardering eruit moeten zien. Bespreek het met je collega’s: het maakt je functieomschrijving en je argumenten sterker.

Tip 4. Deel je kennis en functie met FWG

Heb je waardevolle input die je met FWG-deskundigen wilt delen? Mail naar functieonderzoek@fwg.nl. Jij en je collega-VS hebben de functieomschrijvingen en argumenten om de ijkfuncties van Verpleegkundig Specialist aan te passen in het FWG-systeem. Hoe meer de FWG-deskundigen weten over jouw werk, hoe beter zij de ijkfuncties kunnen aanpassen.

Tip 5. Geef aandacht aan werkbelasting

Off the record kreeg ik deze tip van een FWG-pro, over het 9e gezichtspunt: inconveniënten (pagina 147).

“Geef woorden aan de complexiteit van je functie”, zegt hij. “Vanuit je rol als zelfstandig behandelaar kan jouw fysieke en mentale belasting best hoog zijn. Denk aan cliënten die psychisch ernstig lijden, patiënten die plotseling overlijden en aan de slechtnieuwsgesprekken die je voert. En is profilering van je functie een terugkerende discussie? Neem het mee. Die belasting hoort misschien bij je werk, maar hoe je ermee omgaat is niet gewoon. Het vraagt om specifieke vaardigheden.”


Lees ook deze 2 artikelen over hoe dicht Verpleegkundig Specialisten bij patiënten staan en wat dat met hen doet:

Heb je zelf een succesvolle functiewaardering doorlopen?

Deel je tips!

 

Dit vinden Verpleegkundig Specialisten en Physician Assistants van mijn blog.

No Thoughts on Zo werkt FWG-herwaardering (mét 5 nieuwe tips voor VS)

Laat een reactie achter