Verschil Physician Assistant en Verpleegkundig Specialist
Dit zijn de verschillen tussen een Physician Assistant en een Verpleegkundig Specialist
“Noem de verschillen dan!”, roep ik in gedachten naar de Physician Assistant die 1.500 mensen toespreekt bij het PA-invest congres in Noordwijk. Maar hij zegt alleen: “Een Physician Assistant is niet hetzelfde als een Verpleegkundig Specialist.”
Later, tijdens de borrel, vertrouwen 3 PA’s me toe: ”Ik dreun de verschillen niet zo op hoor. Iets met medisch vakgebied en keuze van een patientengroep, toch? Of was het een andere achtergrond? Stom eigenlijk dat we het niet precies weten. Hoe leggen we het dan uit aan onze naaste collega’s, onze patiënten en onze managers?”
Weer op mijn werkplek schrijf ik de verschillen tussen een Physician Assistant en een Verpleegkundig Specialist voor je op.
Als ik kort door de bocht ga, zijn dit de verschillen:
- PA doet vooral medische zorg.
- VS doet medische én verpleegkundige zorg.
Maar er is meer. Dit, bijvoorbeeld:
Verschil 1: de achtergrond
De PA is een fysiotherapeut, ergotherapeut, logopedist, verloskundige óf verpleegkundige met minimaal 2 jaar werkervaring en een Master Physician Assistant (MPA) van 2,5 jaar.
De VS is een hbo-verpleegkundige met minimaal 2 jaar werkervaring. Met een Master Advanced Nursing Practice (MANP) van 2 jaar.
Verschil 2: de opleiding
De PA is medisch breder opgeleid. Bij de MPA ligt de nadruk op zelfstandig medische diagnostiek en behandeling binnen een gekozen deelgebied van de geneeskunde. Met 6 stages in medische deelgebieden.
De VS is specialistischer opgeleid. De MANP leert over het geven van geïntegreerde medische en verpleegkundig behandeling; binnen een specifiek expertisegebied én over verbetering van de zorg(kwaliteit) en deskundigheidsbevordering.
Verschil 3: de taken
De PA heeft vooral medische taken in de (in)directe patiëntenzorg. Denk aan diagnostiek, behandeling en medische handelingen. De PA is breed inzetbaar voor bijna alle patiëntengroepen.
De VS integreert medische behandeling én verpleegkundige zorg in de (in)directe patiëntenzorg. Haar taken zijn ook zorginnovatie, onderzoek, deskundigheidsbevordering en preventie.
Maar: er is ook overlap
- Beide zorgprofessionals zijn zelfstandig behandelaar.
- Beiden zijn overal in de zorg te vinden: in de wijk, in het ziekenhuis, in de GGZ, in het verpleeghuis, bij de arbodienst en in de huisartsenpraktijk.
- Beiden nemen taken van artsen over. Zoals intakes doen, diagnoses stellen, zorg- en behandelplannen maken, medicatie voorschrijven en patiënten doorverwijzen.
- Beiden kunnen de zorg verder verbeteren, omdat ze meer tijd voor de patiënt hebben en voorlichting geven.
- Beiden zijn snel opgeleid: in 2 of 2,5 jaar. Dus meer continuïteit in de zorg.
En hoe ziet dat er dan uit in de praktijk?
Neem bijvoorbeeld Marjan. Ze werkt als Physician Assistant in een huisartsenpraktijk. Piet werkt daar ook, maar dan als Verpleegkundig Specialist. Beiden zien in hun spreekuren alledaagse klachten. Denk aan keel-, neus- en oorklachten, oogklachten, luchtwegklachten en dermatologische problemen.
Marjan ziet een breed scala van klachten in haar spreekuren. Ze loopt visites, ze verricht kleine chirurgische ingrepen en ze geeft scholing over medicatieveiligheid en diabetes. Ook zit ze het MDO-overleg voor.
Piet zet projecten op om de kwaliteitszorg te verbeteren. Zijn specialisatie is kwetsbare ouderen. Hij weet wat er nodig is voor de ouderen in de praktijk. Hij kiest projecten voor een transparantere en gemakkelijke samenwerking met de wijk en met de SEH-zorg. Hij geeft scholing over infectie en wondzorg aan doktersassistentes. Bij een acute melding van een oudere patiënt doet hij de visite
Ik spreek veel Physician Assistants en Verpleegkundig Specialisten, ik ga naar congressen en ik overleg met werkgevers. Maar ik bén geen PA of VS. Jij wel. Dus ik ben benieuwd: wat mis je nog in dit verhaal? Laat je het weten in de comments?
Lees hier wat Verpleegkundig Specialisten en Physician Assistants ervan vinden.