Vrienden gehandicaptenzorg verpleegkundig specialist

Waarom de Verstandelijk Gehandicaptenzorg zo gek niet is – zelfs zonder 11 jaar ervaring?

Iris is Verpleegkundig Specialist in de ouderenzorg. Over 6 jaar gaat ze met pensioen. Ze wil nog één keer een nieuwe baan. Het liefst in de Verstandelijk Gehandicaptenzorg (VG), maar daarin heeft ze geen ervaring. “En ik weet niets over solliciteren”, zegt ze. “Hoe pak ik het aan?”

Drie dagen later zien we elkaar. Iris vertelt over haar 40 jaar in de zorg. Ze gaf ouderenzorg een prominente rol in de huisartsenpraktijk, ze leidde projecten en ze schoolde zorgteams in diabetes, klinisch redeneren en triage. Ook begeleidde ze vier VioS.

Dan vertelt ze over Martijn, haar 36-jarige petekind met het syndroom van Down. “Door hem ken ik de VG”, zegt ze. “Ik hou van de no-nonsense sfeer, van de humor en van hoe de collega’s met elkaar omgaan. Dat werk wil ik doen.”

Maar ze heeft helemaal geen ervaring in de VG

En bij dit werk hoort gedragsproblematiek. “Past een VS GGZ dan niet beter?”, vraagt ze. “En als ik wel kan overstappen, hoe zit het dan met inwerken en bijscholing?”

Ik beantwoord Iris haar vragen zo goed mogelijk. “De VG verdeelt de medische zorg in generalistische basiszorg en specialistische zorg”, vertel ik. “De basiszorg zoals chronische en preventieve zorg, alledaagse klachten en medicatie updaten ken je. De specialistische zorg zoals gedragsproblematiek, epilepsie en bijzondere syndromen kun je leren.”

“Maar je hoeft niet per se alles te weten. Er is altijd back-up voor je: je werkt samen met huisartsen, VG-artsen en gedragswetenschappers. In het begin loop je met hen mee. Daarna bereid je casussen voor, verzorg je de consulten en stukje bij beetje leer je. Tot je zelfstandig werkt. Dan besluiten jullie samen welke zorg je gaat doen.”

Ook VG-cliënten worden steeds ouder, zeg ik

“Dus je ervaring in de ouderenzorg en huisartsenzorg komt goed van pas.”

Iris knikt. “Maar ik ben altijd voor een baan gevraagd. Of ik ging mee met een fusie. Hoe werkt solliciteren?”

Ik stel voor dat ze gaat koffiedrinken met Piet, de manager van een van de organisaties in mijn portefeuille. “Gewoon een luchtig praatje”, zeg ik.

Koffiedrinken en wat kletsen over werk? Dat lukt wel

Een week later ontmoet ze Piet. VG-arts Sandra sluit aan. Ze voelt gelijk een klik. “Waarom loop je geen dag met me mee?”, vraagt Sandra. “Dan kun je zien hoe het hier gaat en maken we er met de cliënten een leuke dag van.”

En inderdaad: Iris heeft een leuke dag. Ze ontmoet cliënten met hun bezorgde moeders, ze spreekt behandelaren over de verhoging van epileptica en ze lacht over een grappig voorval met een cliënt en zijn fiets. Een Verpleegkundig Specialist vertelt over zijn dagelijkse taken en de invulling van de werkweek.

Iris ontdekt dat ze al meer weet dan ze dacht.

Ze is enthousiast. Ook over de arbeidsvoorwaarden en het financieel voorstel dat ze de volgende dag in haar mailbox vindt.

Toch besluit ze niet van baan te wisselen

Ze durft niet.

Maar het blijft kriebelen

Dan belt manager Piet haar onverwacht. Hij wil haar graag in dienst. Hij nodigt haar uit om twee maanden lang elke week een dagdeel mee te lopen. “Dan zie je welke zorg onze cliënten nodig hebben en wat je rol is”, zegt hij. “Ook ervaar je dan hoe het echt is om bij ons te werken.”

Iris zegt direct ja.

Elke woensdagmorgen doet ze het spreekuur met de VG-arts. Ze ontmoet mensen met een licht verstandelijke beperking tot mensen met een zeer ernstig verstandelijke beperking. Ze puzzelt om uit te vinden wat er aan de hand is, als iemand het niet zelf kan aangeven. Soms is dat een huis-, tuin- en keukenklacht zoals obstipatie of verstopte oren.

In combinatie met neurologie, psychiatrie of revalidatie is het een ander verhaal. Dan zoekt ze samen met de gedragsdeskundige, de ergotherapeut of de VG-arts naar de beste oplossing voor een cliënt. Voor iedereen kan ze de tijd nemen.

Na drie ochtenden meelopen, durft ze wél over te stappen

Dezelfde dag zegt ze haar baan op.

Nu zijn we twee jaar verder. Iris werkt met plezier in de VG en met haar cliënten heeft ze een hechte band. Het voelt te kort: nog maar vier jaar tot haar pensioen.

En jij?

Laten we een keer praten over jouw mogelijkheden.

Bel me maar, vrijblijvend: 0619033615.

Er kan meer dan je denkt.

Chat openen
Kan ik je ergens mee helpen?
Kan ik je ergens mee helpen?