Zzp’er in de zorg
Zzp’er in de zorg: iets voor jou?
“Weet je hoeveel marge dat bureau bovenop mijn tarief doet?”, vraagt Alex. “25 euro, dat is echt veel. Zo durf ik bijna mijn eigen tarief van 90 euro niet meer te noemen.”
Alex en ik ontmoeten elkaar op een zonnig Valk-terras in Tilburg. Zijn opdracht als Physician Assistant bij een huisartsenpraktijk in Waalwijk loopt bijna af, vertelt hij. “Ik heb 3 dagen per week tijd om bij een nieuwe zorginstelling te werken. Naast mijn werk in de acute zorg werk ik graag voor ouderen. Die afwisseling van snelle acties op de ambulance en gesprekken over verwachtingen in de laatste levensfase vind ik machtig mooi.”
Hij weet wat hij wil als zzp’er in de zorg
“Ik zoek reuring, een beetje puinruimen en productie draaien in de medische zorg”, begint Alex. “Dus wat leven in de brouwerij. Het liefst in de ouderenzorg. Denk je dat ik van tevoren op de locatie kan kijken hoe het daar is?”
Hij werkt nu 9 jaar als zzp’er en het bevalt hem goed. Hij draait mee op afdelingen, in huisartsenpraktijken en hij doet ook de diensten. Werkoverleggen vindt hij zonde van zijn tijd en van het uurtarief dat organisaties hem betalen. Dus hij spreekt af dat hij alleen bij de medisch-inhoudelijke overleggen aanschuift. Dat is effectief werken.
Meer Physician Assistants overwegen om zzp’er te worden
Nu ik met zo’n ervaren zzp’er op het terras zit, kan ik eens goed doorvragen. Waar loopt Alex tegenaan?
Waarom werd je zzp’er?
“Ik wilde meer van andere organisaties zien. Andere werkwijzen ervaren en daarvan leren”, legt hij uit. “Ook is het belastingtechnisch niet voordelig om bij meerdere werkgevers in loondienst te zijn. En ik wilde mijn vakanties makkelijker indelen. Ik maak graag lange tochten op de motor. Vier vakantieweken achter elkaar opnemen is in loondienst niet te doen.”
Zzp’er zijn voelt als meer vrijheid, vindt Alex. Maar je regelt wel alles zelf. Zoals je boekhouding bijhouden, je beroepsaansprakelijkheidsverzekering kiezen en de scholingen betalen die je nodig hebt.
Hoe bepaalde je je tarief?
“Toen ik startte, werkten er nog niet zoveel Physician Assistants als zzp’er. Dus ik maakte een overzicht in Excel: een begroting met inkomen, bedrijfskosten en het aantal declarabele uren per jaar. Voor de zekerheid zette ik een potje opzij voor onvoorziene uitgaven. Daar kwam een tarief van 90 euro uit. Ik hoor van andere zzp’ers dat ze 70 – 110 euro vragen, dus ik zit er mooi tussenin.”
Hoe kijken collega’s naar je als zzp’er?
“Ze zien vooral de euro’s en niet wat mijn kosten zijn”, zegt hij. “Dat levert wel eens pittige discussies op. Ik betaal zelf mijn scholingen en pensioen- en verzekeringspremies. Als ik niet werk dan komt er geen geld in het laatje. Er is nu genoeg werk, maar niet elke zorgorganisatie wil met zzp’ers werken.”
“Bedenk ook dat het voor de Belastingdienst slim is om bij 3 of meer opdrachtgevers per jaar te werken”, legt hij verder uit. “En als je via een bemiddelingsbureau een opdracht vindt, dan komt er een marge bovenop je uurtarief. Meestal 10 – 15 %, en sommigen vragen 25 euro per uur extra.”
Even samenvatten: zzp’er of loondienst, klopt het dat dit je overwegingen waren?
- Kortere opdrachten of een langer dienstverband
- Nieuwe mensen leren kennen of met bekende collega’s samenwerken
- Aantal vakantiedagen zelf bepalen of vakantie volgens de cao
- Eigen opdrachten zoeken of weten wat je gaat doen
- Onderhandelen over je tarief of je salarisschaal
- Scholing, verzekering en pensioen in eigen hand of verzorgd door de werkgever.
“Ja, inderdaad”, knikt Alex. “Ik heb een lijst gemaakt met voors en tegens van het zzp’erschap. Dan weet je precies waaraan je begint. Trouwens, had je geen opdracht voor mij?”
We bestellen nog een koffietje en ik vertel over een kleinere ouderenzorginstelling op een half uur reizen van zijn huis.
De organisatie vond een fijne Physician Assistant met ervaring in de oncologie. Ze startte enthousiast, maar ze besloot in de proeftijd dat ze liever terug wilde naar haar ziekenhuis. Daarom heeft de organisatie hoge nood. Het medisch team wil graag een Physician Assistant erbij, ook al hebben de artsen weinig ervaring met deze nieuwe functie.
Het is een interessante opdracht met een beetje pionieren
“Klinkt goed”, vindt Alex.
Ik leg uit hoe de kennismakingsprocedure gaat. Het eerste gesprek is met Anneke en Mohammed, de directeur van het huis en de Specialist Ouderengeneeskunde. Daarna leidt Anneke hem rond en kijkt hij een dagdeel mee met Mohammed.
Het is een geslaagde kennismaking. Juist omdat Alex een ervaren PA is, kan hij het team meenemen naar de juiste taakherschikking voordat de nieuwe PA in loondienst komt.
Tien dagen later staan alle afspraken op papier. De verwachtingen over de inzet van een Physician Assistant zijn voor de artsen helder. Alex heeft er zin in.
Laten we een keer praten over jouw mogelijkheden.
In loondienst of als zzp’er.
Bel me maar, vrijblijvend 0619033615.
Er kan meer dan je denkt.