Tips voor het vinden van een
MPA of MANP opleidingsplaats
Zo vind je een MPA- of MANP-opleidingsplaats (6 nieuwe tips)
Jorrit belt me: “Heb jij misschien opleidingsplaatsen?”
Gitta vraagt: “Ik wil Verpleegkundig Specialist worden. Hoe pak ik dat aan?”
Marleen mailt me: “Ik zoek al 1,5 jaar naar een opleidingsplaats voor een Physician Assistant bij een huisartsenpraktijk. Ik kom niet verder. Heb je een idee of slimme tips?”
De vraag naar opleidingsplaatsen is veel groter dan het aanbod. Het is daarom meestal een kwestie van schouders eronder, geduld hebben en volhouden. Maar ik stuur Jorrit, Gitta en Marleen mijn blog Physician Assistant of Verpleegkundig Specialist worden? Met deze 6 tips vind je een opleidingsplaats.
En daar voeg ik nu nog 6 tips om een opleidingsplaats te vinden aan toe
Want met een bescheiden berichtje op LinkedIn, een telefoontje aan die vriendelijke doktersassistent en een algemeen mailtje aan de afdeling Opleidingen in het ziekenhuis kom je er niet altijd.
Wil jij ook Physician Assistant of Verpleegkundig Specialist worden en heb je nog geen opleidingsplaats gevonden? Met deze én de vorige tips lukt het vast!
Tip 1. Bereid je goed voor
Dit klinkt als een open deur. Maar zorg ervoor dat je goed kunt uitleggen waarom je de MPA of MANP wil volgen. Dat je weet wat voor jou én de zorg de meerwaarde ervan is. Zet het op papier.
En dan je cv. Is die compleet, overzichtelijk en helder? Is het direct duidelijk waarom werkgevers voor jóu moeten kiezen? En staan je pluspunten en je ambities erin? Lees hier 6 tips voor een onderscheidend cv.
Tip 2. Gebruik LinkedIn nog meer
Op LinkedIn volg je natuurlijk Verpleegkundig Specialisten en Physician Assistants en breid je je netwerk verder uit. Dat is niet alleen handig voor nu, bijvoorbeeld omdat ze berichten delen met vacatures voor VioS en studenten MPA. Ook voor later is een stevig netwerk slim.
- Zet in je uitnodiging naar je nieuwe contacten dat je een opleidingsplaats zoekt.
- Volg netwerkgroepen met VS en PA in je vakgebied en volg organisaties waar je wilt werken.
- Zoek op hashtags: #VerpleegkundigSpecialist of #PhysicianAssistant.
Tip 3. Stuur een open sollicitatie
Weet je precies bij welke zorginstelling je wilt werken en wat je kan bijdragen? Stuur een open sollicitatie en leg concreet uit waarom je ze jou nodig hebben. Bel na 1 week op. Stel je vragen: heb je mijn mail ontvangen, hebben jullie gereserveerde opleidingsplaatsen en hoe kom ik daarvoor in aanmerking?
Misschien spreek je niet direct de juiste persoon, maar dan bel je gewoon nog een keer. Of 5 keer als het nodig is.
Tip 4. Vergroot je zoekgebied
Dat je naar je werk wilt fietsen snap ik best. Maar als je verder zoekt dan alleen je woonplaats, vergroot je je kansen. Ja, je reist dan langer naar je werk. Maar een praktijkadres 40 kilometer verderop is niet voor eeuwig.
Tip 5. Gebruik Google
Dit ligt zó voor de hand dat je het makkelijk vergeet. Daarom noem ik hem maar.
Google op “vios zorg”, “Verpleegkundige in opleiding tot Specialist” of “Physician Assistant in opleiding vacature”.
Tip 6. Bekijk de film The Secret
En plak daarna een post-it op je beeldscherm met ”ik ben student MPA” of “ik ben Verpleegkundige in opleiding tot Specialist”. Waarom? Dat snap je zodra je de film hebt gezien.
Oh ja, wil je PA of VS worden in de huisartsenzorg? Dan heb ik voor jou nog een extra tip
Kijk op de site van stichting KOH. Daar staat alles over de functies van Physician Assistant en Verpleegkundig Specialist, de subsidies en wat een huisartspraktijk nodig heeft om je te kunnen opleiden. Collega’s van KOH kennen bovendien ervaren huisartsen die opleiden en ook huisartsen die willen opleiden.
Laat het weten in de comments.